Dinax
dinax@dinax.hu
Kosár Belépés Regisztráció

WebáruházFeliratkozás hírlevélre

Név:*
Cégnév:*
E-mail:*
Csoport:*
Adatkezelés:*
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!


Kültéri medencék tavaszi üzembehelyezése

A cikket letöltheti pdf formátumban, ide kattintva.
A tavaszi nagytakarítás szereit ide kattintva nézheti meg

 

1. GÉPÉSZETI ELEMEK ELLENŐRZÉSE
Medencéje minden bizonnyal a tél és a tavasz hűvösebb napjai alatt letakarva állt. Az alábbiakban áttekintjük a gépészeti elemekhez kapcsolódó teendőket.

VÍZFORGATÓ SZIVATTYÚ VISSZAÉPÍTÉSE
A télire leszerelt szivattyút szereljük vissza. Gondosan ellenőrizzünk minden tömítést, csatlakozást, hogy a feltöltés után sehol se szivárogjon. (Ajánlatos kicserélni a szivattyú O-gyűrűs tömítéseit a golyós csapok csatlakozásánál, a hollandereknél – ezzel megelőzhetjük a bosszantó csöpögéseket.) Természetesen a gépházban végzett minden művelet áramtalanított helyzetben történjen.

HOMOKSZŰRŐ TÖLTETÉNEK ELLENŐRZÉSE
Nyissuk ki a homokszűrő tetejét, és végezzük el az alábbi próbákat:

SZEMREVÉTELEZÉSSEL megállapítható problémák:
A homok kiszáradt állapotban fehér:
 a vízkő jelenléte valószínűsíthető
Teendő: 
 - lecseréli a homokot vagy
- szakember segítségével vízkőmentesíti a homokot (ajánlott szerek: DINAX FILTER CLEANER FDE VÍZKŐ F

A homok zsíros tapintású, nagyobb darabokba összeáll: 
Ha kiemel egy maréknyi homokot, és a tenyerében megdörzsölve a bőre zsíros tapintásúvá válik, a szűrőn biofilm réteg alakult ki.
Okok: 
A biofilm kialakulásának oka sok esetben az öblítés hiányosságaira vezethető vissza. Ez lehet a szivattyú meghibásodása vagy a hatutú szelep működési zavara miatt.
Teendő:
Szakemberrel ellenőriztessük, hogy a hatutú szelep megfelelően működik-e, illetve, hogy a gumitömítés vagy a rugó nem ment-e tönkre benne. Érdemes megvizsgáltatni továbbá a vízforgató szivattyút, hogy a járókerék nem kopott-e, a szimeringek és a csapágyak jók-e (nyomásmérés).

 

VÍZKŐ és BIOFILMPRÓBÁVAL megállapítható problémák
Ennek a két próbának az elvégzéséhez szakember szükséges, mivel nagy gyakorlatot és odafigyelést igényel. Javasoljuk, hogy amennyiben szemrevételezéssel megállapította a homok szennyezett állapotát, a homok megtisztításához kérje uszodatechnikai szakember segítségét, vagy cserélje ki a homokot! (töltet csere esetén mindenképpen ÉGETETT KVARCHOMOK-ot, vagy a legkorszerűbb szűrőtöltetet a ZÖLDÜVEGET ajánljuk.) 

TIPP-1: A próbáktól függetlenül 2-3 évente cseréljünk szűrőhomokot!
TIPP-2: évente kétszer, ősszel és tavasszal kezeljük a töltetet DINAX FILTER CLEANER F homokszűrő tisztító folyadékkal!

 A gépészeti elemek ellenőrzése után csináljunk vízpróbát!

 

2. VÍZPRÓBA
- Csináljunk vízpróbát annak érdekében, hogy kiderüljön, rendben működik-e a rendszerünk.
- A medence szintjét töltsük fel vízzel (ha hiányzik belőle), és indítsuk el a keringető szivattyút!
- Ha nem tapasztalunk szivárgást, esetleg csőelfagyást (csőtörést), akkor továbbléphetünk a víz ellenőrzésére.

 

3. A VÍZ ELLENŐRZÉSE – avagy: JÓ-E MÉG A VIZÜNK EGY SZEZONRA?
Amennyiben nagyon koszos, vagy elöregedett a medencevíz, ilyenkor tavasszal érdemes lecserélni. (3 évnél régebbi vizét mindenképp cserélje le!) Állapítsuk meg az alábbi tényezők segítségével, hogy alkalmas-e a víz még egy szezonra.
A felsorolt tényezők együttesen kell, hogy teljesüljenek ahhoz, hogy problémamentes medencével számolhassunk a nyáron:

- ha a víz nem öregebb mint két év,
- ha rendszeresen adtunk hozzá friss vizet
- ha medencénk egész télen megfelelően le volt takarva,
- ha a takarást sikerül úgy eltávolítanunk, hogy a szennyeződés nagy része nem a medence-vízbe kerül

akkor megpróbálhatjuk ezzel a vízzel végigcsinálni a következő szezont.

TIPP: Ha a vizet több mint két éve töltöttük a medencébe, de rendszeresen frissítettük, lehet, hogy a víz még nem „öregedett el”. A víz elöregedéséről meggyőződhetünk a fajlagos elektromos vezetőképesség ismeretében, ha van ilyen mérőeszközünk. (Ha nincs ilyen mérőeszköze, a hozzánk behozott medencevíz-mintát bevizsgáljuk Önnek. (Fontos! Az elöregedett vízben a vegyszerek már nem működnek megfelelően, sok kellemetlenséget spórolhat meg a helyes időben elvégzett vízcserével.)

Ha a vízcsere mellett döntött, itt olvasson tovább.
Ha úgy döntött, hogy vizét még egy szezonra megőrzi, ugorjon az ÜZEMBEHELYEZÉS VÍZCSERE NÉLKÜL szakaszhoz.

 

3/A: VÍZCSERÉS ÜZEMBE HELYEZÉS

 • Vízcsere:
  A teljes vízcsere előtt sokkolja le a jelenlegi vizet a medencében: 10 m3-enként 0,5 kg ALGA-SOKK P-t tegyen a vízbe, majd indítsa be a keringető-szivattyút néhány órára. Másnap engedje le a medencevizet.

  A sokkolásra azért van szükség, hogy a rendszerben (homokszűrőn, csővezetékekben stb.) megrekedt szennyeződéseket kitisztítsuk, továbbá segítséget jelent a medence felületének tisztításában is. A következő lépés a felületek tisztítása.

 • Felületek tisztítása:
  - függőleges felületek: DE-VÍZKŐ G vízkőoldóval és egy kefével alapos súrolással távolítsuk el a medence faláról a rárakódott vízkövet.
  (Szemcsés súrolószert sohase használjunk, csak folyékony, karcmentes fajtát, ami nem sérti a felületet!)
  - vízszintes felületek: DE-VÍZKŐ F segítségével a medence aljáról is távolítsuk el a szennyeződést
  - sóbontó elektrolízis alkalmazása esetén a cella éves tisztítása is szükséges, ehhez a DE-VÍZKŐ P-t javasoljuk
  - érzékeny felületek, medence-fedő redőnyök tisztítása: a vas-, mangán-, rézkirakódások, a redőnyre rakódott vízkő és egyéb szennyeződések eltávolítására a DINAX COVER CLEANER F-et ajánljuk.

TIPP: műanyag medencék esetén még óvatosabbak legyünk a felületek tisztításakor, nehogy megsértsük a burkolatot. Nagynyomású mosó használata a felület tisztításra nem praktikus, a medence oldalán lévő lerakódásokat nem képes anélkül eltávolítani, hogy megsértené a felületet.

A tisztítás, takarítás után a medencét alaposan öblítsük át, a vegyszeres, koszos vizet engedjük le.

 

3/B ÜZEMBE HELYEZÉS VÍZCSERE NÉLKÜL

Ha úgy döntött, hogy a medencében lévő vizet még nem engedi le, azalábbi teendői vannak:
Sokkolja le a vizet a medencében: 10 m3-enként 0,5 kg ALGA-SOKK P-t tegyen a vízbe, majd indítsa be a keringető-szivattyút néhány órára. A sokkolásra azért van szükség, hogy a rendszerben (homokszűrőn, csővezetékekben stb.) megrekedt szennyeződéseket kitisztítsuk, továbbá segítséget jelent a medence felületének tisztításában is.

A sokkolást követő napon mérje meg a medencevíz szabad-aktív klórtartalmát. Ha nincs vagy nagyon kevés a szabad-aktív klór a vízben, ez arra utal, hogy a rendszer (feltehetően a homokszűrő) nagyon szennyezett.

Teendő: homokcsere, vagy ismételt sokkolás. Ha a klórszint 2-3 sokkolás után sem marad 3 mg/liter felett, akkor javasolt a homok és víz cseréje!

 

 FELÜLET TISZTÍTÁS

Vízvonal feletti rész: 

A SZEGÉLYTISZTÍTÓ F és A DE-VÍZKŐ G használatát javasoljuk – felváltva:
-SZEGÉLYTISZTÍTÓ F: A zsíros szennyeződések eltávolítására. Gélesített állagának köszönhetően különösen alkalmas függőeleges felületek kezelésére. Hígítás nélkül öntse egy szivacsra, és vékony rétegben kenje fel a tisztítandó felületre. Néhány perc múlva öblítse le és szivaccsal mossa át a felületet. Erősebb szennyeződés esetén az eljárást valószínűleg meg kell ismételni.
-DE-VÍZKŐ G vízkőoldóval és egy kefével alapos súrolással távolítsuk el a medence faláról a rárakódott vízkövet. (Szemcsés súrolószert sohase használjunk, csak folyékony, karcmentes fajtát, ami nem sérti a felületet!)

Sóbontó elektrolízis alkalmazása esetén a cella éves tisztítása is szükséges, ehhez a DE-VÍZKŐ P-t javasoljuk

Érzékeny felületek, medence-fedő redőnyök tisztítása: a vas-, mangán-, rézkirakódások, a redőnyre rakódott vízkő és egyéb szennyeződések eltávolítására a DINAX COVER CLEANER F-et ajánljuk (a szer belefolyhat a medencevízbe).

Fugák: a mozaik vagy csempe burkolatú medencék fugáinak szennyeződései (alga vagy más elszíneződés) a víz alatt nagy nyomású mosóval távolíthatók el.

Barnás elszíneződések: A barnás elszíneződések vas vagy mangán foltoklehetnek a medencében. Ebben az esetben az alábbi eljárást javasoljuk:

- Hagyjuk leesni a klórszintet.

- 10 m3-re számítva 2,8 kg DEWAN-18-at öntsünk a medencevízbe, majd indítsuk be a forgatást.

- A szer kb. 2 nap alatt eltávolítja a vas- és mangánlerakódásokat.

- Ismételt klórozás esetén a vas- és a mangánfoltok újra kialakulnának, ezt előzhetjük meg DINAX METAL MAGIC F-fel: a foltok eltűnése után tegyen 1 m3 medencevízhez 30-50 ml DINAX METAL MAGIC F-et, ezzel megelőzhetik a foltok újbóli megjelenését.

- A kezelés alatt a medence használható, a DEWAN-18 a klór helyett kifejti a fertőtlenítő hatást. Az esetlegesen megmaradó DEWAN-18-at felhasználhatja további fertőtlenítésre, ám a DEWAN használatának idején semmiképp ne adagoljon klórt amedencébe!

- Amikor a DEWAN eltűnik a medencéből (ezt DEWAN-50 mérőcsíkkal ellenőrizheti), újra kezdheti a klórozást. (Vagy marad továbbra is a klórmentes fertőtlenítésnél, és tovább használja a DEWAN-18-at).

TIPP: műanyag medencék esetén még óvatosabbak legyünk a felületek tisztításakor, nehogy megsértsük a burkolatot. Nagynyomású mosó használata a felület tisztításra nem praktikus, a medence oldalán lévő lerakódásokat nem képes anélkül eltávolítani, hogy megsértené a felületet. 

(A termékekről bővebb információt a névre kattintva talál.)

 

4. TOVÁBBI TEENDŐK:

Ha rendelkezünk mérő szabályozó automatikával akkor kérjük annak beüzemelését, hogy a friss víz az esetleges vegyszerezési problémák miatt nehogy tönkremenjen.

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk

 

2020_10_fejlec