Dinax
dinax@dinax.hu
Kosár Belépés Regisztráció

WebáruházFeliratkozás hírlevélre

Név:*
Cégnév:*
E-mail:*
Csoport:*
Adatkezelés:*
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!


Téliesítés

A téliesítésről szóló összefoglalónkat pdf formátumba ide kattintva töltheti le.


Közeledik a hűvösebb idő.
Kültéri medence tulajdonosaként szükséges gondoskodnia medencéje téliesítéséről. 

MI A TÉLIESÍTÉS? 

Kültéri telepített (nem gumi) medencék felkészítése a télre. Ezt télie­sítő folyadékkal, fertőtlenítőszerrel, medencetakarással és a gépé­szeti elemek víztelenítésével tudjuk megoldani.


MIÉRT KELL TÉLIESÍTENI A MEDENCÉT? 

Hogy megóvjuk a medencetestet és a vízgépészeti elemeket a fagyáskároktól:
Téliesítés nélkül a fagypont alatti hőmérséklet a medencében repedéseket, a fólia megkeményedését, a hidegburkolatok fel­fagyását okozná, a vízgépészeti elemek (csövek, idomok, ho­mokszűrő, szivattyú, csapok) pedig szétfagynának. A szűrőho­mokon felszaporodhatnak a mikrobák, vagy tavasszal azzal szembesülünk, hogy a szűrőnk nem tud visszamosni, mert egy alkatrész elfagyott benne.

Hogy tavasszal ne kelljen a szükségesnél több időt takarí­tással töltenünk:
A medencéket vízzel feltöltve teleltetjük, ehhez szükség van a tél folyamán elegendő vegyszerre, mely megakadályozza a ta­karó alatt az algaképződést és a biológiai lerakódások kialaku­lását, valamint oldatban tartja a keménységet okozó sókat (nem rakódik ki vízkő), biztosítja a fémfelületek foszfátos vé­delmét, megakadályozza a korróziót.

 

HOGYAN KERÜLHETEM EL A TÉLIESÍTÉST?

A téliesítés helyettesíthető a medencevíz egész télen át tartó kb. 5°C-on történő temperálásával. Ilyenkor is szükséges a téliesítőszer, de további fertőtlenítésre nincs szükség. A homokszűrőt a forgatási körből ilyen esetben érdemes kikötni.

 

MI TÖRTÉNIK, HA TELJESEN LEENGEDEM A VIZET A ME­DENCÉBŐL?

Minden esetben jobb megoldás, ha a vizet benne hagyja a me­den­cé­jében, még akkor is, ha tavasszal le kívánja cserélni. A víz egyfajta hőszigetelőként megóvja medencéjét a fagykároktól.

- Fóliás medencék esetén a víz leengedésével azt kockáztat­ja, hogy a fólia a tavaszi újratöltéskor felgyűrődik.
- Csempés medencéknél a csempe mögé beszivárgó csapa­dékvíz feltöri a csempézett felületet.

 

MIRE VALÓ A TÉLIESÍTŐSZER?

- Stabilizálja a medence vizét a téli, nem keringetett időszakban
- Megakadályozza/megelőzi az algásodást
- Megakadályozza a vízkőkiválást
- NEM akadályozza meg a víz megfagyását!

 

MIKOR TÉLIESÍTSÜNK?

A téliesítést akkor kell elvégezni, amikor a víz hőfoka tartósan 15°C alásüllyed.

 

Medencék téliesítése 

A TÉLIESÍTÉSI FOLYAMAT LÉPÉSEI


1. ELŐKÉSZÍTÉS és VEGYSZEREZÉS:

VÍZKEMÉNYSÉG MÉRÉS:
Mérje meg a víz keménységét. A téliesítő folyadék szük­séges mennyisége a vízkeménység függvényében alakul. (méréshez ajánljuk: ÖSSZKEMÉNYSÉGMÉRŐ TESZTER, helyszíni vízke­ménység mérés behozott minta alapján)
TIPP: Amennyiben nem tudja megoldani a vízkeménység mérést, számoljon az átlagos keménységű vízzel, mely 10–18 nk° között van.

 

PORSZÍVÓZÁS:
Porszívózza ki a medencét!

 

pH BEÁLLÍTÁS:
Állítsa be a víz pH-értékét 7,2 - 7,4 közé!

 

VÍZTISZTASÁG ELLENŐRZÉS:
Ellenőrizze a víz biológiai tisztaságát! - Ennél a pontnál az a célunk, hogy a vizet teljesen kitisztítsuk, mert csak biológialiag jó állapotban lévő vizet szabad téliesíteni.

Amennyiben a vízben van fertőtlenítőszer, és az az átlagos módon került beadagolásra (tehát nem kellett belőle az utolsó pár napban kiemelkedően sok), a DINAX TÉLIESÍTŐ az adagolási javaslat szerint beadagolható.
Ha a vízben nincs fertőtlenítőszer (esetleg már napok óta nem adagoltak bele vegyszert), a téliesítés előtt a medencét sokkolni kell. Sokkoláshoz adagoljon a medencébe 10 m3 vízre számítva 0,5 kg ALGA-SOKK P klórgranulátumot. Az ALGA-SOKK P adagolását 3 naponta ismételni kell, amíg ki nem tisztul a víz.
A homokszűrőt naponta öblítsük vissza, ha a víz nem kristálytiszta (zöld, esetleg opálos).
TIPP: A hagyományos klórteszterek túlságosan magas klór érték esetén „kifehérednek” ilyenkor alkalmazzunk hígítást a méréskor.


TÉLIESÍTŐ FOLYADÉK BEADAGOLÁSA:
A sikeres sokkolás után (a víz tiszta és tartalmaz fertőtlení­tőszert) az alábbi adagolási útmutató szerint adagolja be a DINAX TÉLIESÍTŐ folyadékot és forgassa a vizet, hogy a szer jól elkeveredjen!

 A vízkeménység függvényében 10 m3 medencevízre számítva: 
 0 –10 nk° között (nem kemény víz): 400 ml
10 – 18 nk° között (átlagos keménysé­gű víz): 500 ml
 18 nk° felett (kemény víz): 600 ml

 

2. BERENDEZÉSEK TÉLIESÍTÉSE, TOVÁBBI TEENDŐK

HOMOKSZŰRŐ TISZTÍTÁSA:
Tisztítsa ki a homokszűrőt DINAX FILTER CLEANER-rel. Önt­se a vegyszert a szivattyú előtti hajfogóba vagy a szkimmerbe, hagyja rajta egy éjszakát, majd a vizet öblítse ki csatornára.
TIPP: ha a víz kiürítése után Alga-Sokkot (klórt) tartalmazó vi­zet szivattyúz a homokszűrőre, megelőzheti a ho­mok­ban a baktériumok elszaporodását illetve a bio­film ki­a­la­kulását.

 

VÍZSZINT LEENGEDÉSE:
A homokszűrő kitisztítása után süllyesztett víztükrű medencék esetében engedje a vízszintet a szkimmer alá, feszített víztü­körnél a bukóél alá kb. 10 cm-rel. (Feszített víztükrű meden­céknél a kiegyenlítő-tartályt is le kell üríteni). Ne hagyjon a medencében létrát, vagy más eszközt, berendezést.

 

BEFÚVÓK, SZKIMMER LEZÁRÁSA, VÍZTELENÍTÉS:
A befúvókat és a szkimmert erre alkalmas dugókkal dugózza le (a víz semmiképp sem szivároghat be a csövekbe), és víztelenítse a szerelvényeket (a csövekből a vizet teljesen engedje le a gépházban a csövek oldható kötéseinek meglazításával. A gépházból az oda befolyt vizet távolítsa el.

 

TEENDŐK A GÉPHÁZBAN:
Homokszűrő leürítése: a homokszűrő tartályából a vizet teljesen engedje le.
Szivattyú, elektromos fűtőberendezés leszerelése: ezeket a berendezéseket célszerű száraz meleg helyen átteleltetni
Vegyszeradagoló berendezés: a csőrendszeréből ürítse ki a vizet, amennyiben leszerelhető, vigye meleg helyre
Mérő-adagoló automatikák: a szondákat (elektródákat) ki kell venni, tárolófolyadékban téliesíteni és az elektronikával együtt fűtött helyre vinni
Ellenáramoltató berendezés: főegységét le kell szerelni, meleg száraz helyen teleltetni. A beépítő testbe érdemes polifoamot helyezni, mely átveszi a jégnyomást. (Szerencsésebb megoldás, ha a vízszintet a beépítő test szintje alá engedjük)

 

 3. FAGYTESTEK BEHELYEZÉSE

MIÉRT VAN SZÜKSÉG A FAGYTESTEKRE?
A tél folyamán a vízfelszín felső 15-20 cm-es rétege is meg­fagyhat. Fagytestek behelyezésével megelőzhetők a medence jég-okozta sérülései, mivel azok tehermentesítik a medence falát a víz befagyásakor fellépő nyomástól. Ezzel az egyszerű eszközzel, jelentősen növelhetjük medencénk élettartamát.

 

HOGYAN KELL ELHELYEZNI A FAGYTESTEKET?
A fagytestek alább látható behelyezésével (kereszt, és hosszirányban VAGY átlósan) a jégréteg összetöredezik és nem feszíti a medence falát. (TIPP: időnként a fagytesteket célszerű valamivel pl. egy seprűnyéllel meglökdösni, hogy a jeget összetörjük.)

HASZNÁLHATOK-E ÁSVÁNYVIZES PALACKOT FAGYTESTEK HELYETT?
Mivel Magyarországon a téli időjárási viszonyok között nem ritkán a víz felső 15-20 cm-es rétege is befagy, a flakonokat függőlegesen kellene behelyezni a vízbe, megoldva azt, hogy úgy is maradjanak. Ha ugyanis nem süllyed elég mélyre, a palack belefagy a jégbe, ezáltal elveszíti azt a funkcióját, hogy az egybefüggő jégréteget töredezetté tegye.

 

4. MEDENCE LETAKARÁSA:

Utolsó műveletként takarja le a medencét!
A medencetakaró méretének megválasztásakor figyeljen arra, hogy az a medence minden oldalán legalább 50 cm-vel túlnyúljon. A takarónak fel kell feküdni a víz felszínére, hogy a rárakódó eső, hó, egyéb szennyeződések súlyát meg tudja tartani. A védőfóliát rögzíteni kell az elmozdulás ellen (pl. ún. vízzsákokkal, vagy gumikötéllel).
TIPP:  Soha ne használjon fekete gazdasági fóliákat, mert ezek nem elég erősek!

 

5. TEENDŐK A TÉL FOLYAMÁN

GÉPHÁZ ELLENŐRZÉSE:
A tél folyamán célszerű a gépházat időnként ellenőrizni. Ha a sok csapadék miatt a gépház alján emelkedni kezd a víz­szint, érdemes a vízforgató szivattyút is leszerelni, hogy ne menjen tönkre. Ilyenkor a zsomp szivattyút is ésszerű le­téliesíteni.


6. TEENDŐK TAVASSZAL

A tavaszi vízfeltöltéskor célszerű az áttelelt víz egy részét frissíteni. Ha a szezonban szakszerűen történt a visszamos­ás (a medence rendszeresen kapott friss vizet), akkor nem kell leengednie a medencét. Ha azonban a friss víz mennyi­sége nem érte el a kéthetente min. 5%-ot, érdemes a vizet tel­jesen lecserélni, hogy problémamentes szezonnak néz­zen elébe.

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk

Kedves Ügyfeleink!

 

Webáruházas rendeléseket a július és augusztusi hónapban kizárólag futárszolgálattal történő kiszállítással tudunk fogadni.

Személyes átvétel esetén várjuk Önöket üzletünkben. Vásárlásaikat a készlet erejéig tudjuk kiszolgálni.

Megértésüket köszönjük.


2021_07_havi_akcio_fejlec