Dinax
dinax@dinax.hu
Kosár Belépés Regisztráció

WebáruházFeliratkozás hírlevélre

Név:*
Cégnév:*
E-mail:*
Csoport:*
Adatkezelés:*
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!


Kültéri medencék kezelése

Az egyre jobb minőségű és elérhető árú medencefedések és szolár-fűtési  technológiák jelentősen megnövelik a szabadba telepített medencék  használati időtartamát. Ezért mind  többen szánják rá magukat a családi ház  kertjébe telepített fürdőmedence létrehozására.


A MEDENCE HELYÉNEK KIVÁLASZTÁSA:

 • kerüljük a fák közelségét! Egyrészt a vízbe hulló levelek, virágszirmok eltávolítása sok munkával jár, másrészt jobb, ha a vízfelületet minél több közvetlen napsütés éri. Napos időben külön fűtés nélkül is pár nap alatt eléri a medencevíz az uszodavíz hőmérsékletet

A TERVEZÉSNÉL GONDOLJUK ÁT AZ ALÁBBI SZEMPONTOKAT!

 • a medence megközelíthetősége
 • a medencéhez kapcsolódó gépház kialakítása
 • gépház mérete (a kezelő vagy a szerelő is férjen bele!),
 • a szükséges közműcsatlakozások elhelyezése (elektromos hálózat, frissvíz utánpótlás, szennyvíz-csatorna).
 • érdemes a homokszűrő visszamosó vízének egy külön tartályt biztosítani, így ezt a vizet nem kell csatornára engedni, hanem egy külön szivattyúval öntözésre fel lehet használni. Figyelem! A homokszűrő visszamosóvíz-igénye általában egy nagyságrenddel nagyobb, mint egy locsolótömlőn átfolyó vízmennyiség. Ez azt jelenti, hogy ha a visszamosó-vízzel öntözünk a kertben, akkor a homokszűrő nem tud kitisztulni!
 • fontos biztosítani a medence lefedhetőségét nyáron az ún. szolár-fóliával, télen legalább fekete fóliával
 • vegyszerek tárolása: gondoljunk arra is, hogy a vízkezeléshez szükséges vegyszereket és a medence tisztításhoz használt eszközöket (víz alatti porszívó) tárolni kell valahol. Ez legtöbbször a gépházban történik. 
  Ha automata vegyszeradagolónk van (pl.: DINAX GENIUS), akkor értelemszerűen ott helyezzük el a fertőtlenítőszeres és a pH érték beállító ballonokat. 
  Ne feledkezzünk el arról, hogy a fertőtlenítőszer és a pH beállítószer is veszélyes anyag ezért a ballonokat ún. kármentő tartályba állítva tartsuk, hogy meghibásodás esetén ne folyjon ki egyik sem. A nátrium-hipoklorit és a sav találkozásakor klórgáz keletkezik, aminek végzetes következményei lehetnek!

 

VÍZKEZELÉS:

A szabadtéri fürdőmedencék vizének kezelése alapvetően nem tér el a fedett medencékétől.A legfontosabb a víz egyensúlyának beállítása és fenntartása, valamint a megfelelő fertőtlenítőszer-szint folyamatos fenntartása.

 • vízegyensúly beállításához általában a víz pH értékét csökkenteni kell (DINAX MÍNUSZ F vagy DINAX MÍNUSZ P vegyszerrel).
 • Fertőtlenítésre használhatunk folyékony klórt (DINAX KLORIN F) vagy klórdioxidos kiegészítővel kombinált folyékony klórt (DINAX KLORIN F ADALÉKKAL), kisebb medencében klórtablettát ( BLUE SUPER TABS, STABIL KLÓR) vagy alkalmazhatunk klórmentes fertőtlenítőszereket, mint a folyékony DEWAN-50.
 • A kerti medencék porterhelése és ezzel együtt az alga-spóra terhelése is sokkal nagyobb, mint zárt tér esetén. Ebből következik, hogy jobban oda kell figyelni a pelyhesítőszer (DINAX FLOCK F) használatra és az alganövekedést gátló szerek (ALGI-CID vagy CHLORALGIN) alkalmazására.

 

ESETLEGES PROBLÉMÁK KIALAKULÁSÁNAK OKAI ÉS MEGOLDÁSUK:

Ha nincs automata szabályozó berendezésünk és nem figyeljük naponta a víz pH értékét és a fertőtlenítőszer szintet, könnyen előfordul, hogy beindul a medencevíz algásodása. Ezt a víz opálossá válása és a medencefalak síkossá válása jelzi. Ha nem lépünk azonnal, a medencevíz hamarosan zöldes színű átláthatatlan pocsolyává alakul. Ennek megakadályozására vagy ha már bekövetkezett a megszüntetésére használjuk az ún. sokkolás műveletét. Ilyenkor rövid időn belül a sokszorosára növeljük a fertőtlenítőszer szintet (ALGA-SOKK P-vel). Ez elpusztítja az algákat és leülepedés után porszívóval el lehet azokat távolítani a medencéből.

Ha magas maradna a fertőtlenítőszer szint, a NULLA-KLÓR nevű vegyszerrel könnyedén beállíthatjuk a kívánt szintet.

A vízkezelés mért értékeinek beállításához megfelelő mérőcsíkokkolorimetriás készülékekelektronikus pH mérők és fotométerek állnak a medencetulajdonosok rendelkezésére.

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk

Kedves Ügyfeleink!

 

Webáruházas rendeléseket a július és augusztusi hónapban kizárólag futárszolgálattal történő kiszállítással tudunk fogadni.

Személyes átvétel esetén várjuk Önöket üzletünkben. Vásárlásaikat a készlet erejéig tudjuk kiszolgálni.

Megértésüket köszönjük.


2021_07_havi_akcio_fejlec