Dinax
dinax@dinax.hu
Kosár Belépés Regisztráció

WebáruházFeliratkozás hírlevélre

Név:*
Cégnév:*
E-mail:*
Csoport:*
Adatkezelés:*
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!


Algásodási problémák

 

Teljesen bealgásodott a medencém! Mit tegyek?

Ha Önnek is volt már hasonló problémája vagy szeretné elkerülni, levelünkből hasznos tippeket meríthet!

Amint megkezdjük a víz fűtését és kisüt a nap, új problémával kell szembenéznünk: algásodás kezdődhet a medencénkben. Az algák növényi mikroorganizmusok, melyek a baktériumok táptalajául szolgálnak. Elszaporodva előbb esztétikai problémát okoznak (homályos, zöldülő víz), melyet ha nem kezelünk megfelelően, a vízben lebegő szálas, csomós esetleg kocsonyás anyag már fizikailag is zavaró lehet és gyorsan használ-hatatlanná teszi a homokszűrőt.

Azon túl, hogy bizonyos algák közvetlenül is veszélyeztethetik az egészségünket, az algásodás legnagyobb veszélye abban áll, hogy a vízben elszaporodó algák elfogyasztják a fertőtlenítőszert, lehetővé téve ezáltal a valóban veszélyes baktériumok elszaporodását.

 

I. KIVÁLTÓ OKOK:

Az alábbi tényezők együttes jelenléte algásodáshoz vezet:

ERŐS NAPSÜTÉS

PANGÓ VIZEK: a medence olyan pontjai, ahol a fertőtlenítőszert tartalmazó víz nem mozog, a koncentráció lecsökken: sarkok, lépcsők, lámpa-burkolatok, ellenáramoltatók felülete.

 

II. KIALAKULT HELYZET:
Korai stádiumban az algák növekedése nem látható, vagy fekete esetleg sárgás pöttyök jelennek meg a vízfelszínen

Opálos víz - az algásodás megindulása is eredményezheti!

Csúszós felületek

A medence falán különböző, jellemzően zöld foltok jelennek meg, a fény- és a sötétségkedvelő algafajok egyaránt felbukkannak.

Mivel az algák ellenállóvá válhatnak a klór ellen, hatékony eltávolításukhoz algamentesítő szerek adagolása javasolt.

 

III. MEGELŐZÉS, KEZELÉS:

AZ ALGÁSODÁS ELLEN A LEGJOBB MÓDSZER A MEGELŐZÉS. Adagoljon rendszeresen algaölő szert (ALGI-CID vagy CHLORALGIN) a medencébe, tisztítsa, porszívózza a felületeket: ezzel megnehezíti az algák megtapadását. A fertőtlenítőszer-koncentráció gyakori ellenőrzése szintén segíthet a problémák korai felismerésében.

 

Algásodásgátló adagolása: Heti egy alkalommal ALGI-CID vagy CHLORALGIN adagolása megakadályozza az algák megtelepedését.

A szokásos fertőtlenítőszer-koncentráció hirtelen csökkenése (eltűnése) utalhat arra, hogy a medencevízben beindult az algásodási folyamat. Ilyenkor gondoskodjunk azonnal a fertőtlenítőszer pótlásáról és adagoljunk soron kívül algásodásgátlót.

Felületek rendszeres szennyeződésmentesítése kefés medenceporszívóval: az így letisztított felületen nehezebben telepednek meg az algák.

Homokszűrő rendkívüli öblítése: nagyobb vendégsereg, esőzés után a szokásos öblítésen kívül is javasolt a homokszűrő visszamosása.

 

ALGÁK TÍPUSAI:

ZÖLD ALGA: a medencék legelterjedtebb algafaja. Jellemzően azokon a helyeken bukkan fel, ahol a keringetés nem megfelelő (pl. sarkok). Megjelenése után robbanásszerűen szaporodik.

Megoldás:
Klóros fertőtlenítés esetén: tegyünk a vízbe 10 m3-enként 0,5 kg ALGA-SOKK P granulátumot, majd keringessük a vizet és porszívózzuk ki a medencét.

Az alga helyi kezelésére: az ALGA-SOKK P-t szórja közvetlenül az algás felületre. Az így odakerülő szemcsék elpusztítják a felületen megragadt algaréteget, melyet azután könnyen fel lehet takarítani. Ez szükséges is a további problémák elkerülése érdekében.

Klórmentes fertőtlenítésnél: A sokkolást elvégezheti a fenti módszer szerint ALGA-SOKK P-vel, azonban a művelet idejére a Dewan adagolást szüneteltetni kell. A sokkolást követően csak akkor lehet újra kezdeni a Dewan beadagolását, amikor a klór szintje
1 mg/l alá csökkent. (a két szer kioltja egymás hatását)

 

MUSTÁR ALGA: a medencék másik jellemző algafaja a sárgásbarna vagy „mustár”-színű alga.

 A falakról kefével könnyen eltávolítható, de gyorsan visszatér. Kedveli az árnyékosabb helyeket, ahol rossz a víz keringése. Ellenáll a klórnak és a sokkolásnak.

Megoldás: Használjon ACTIBON-t!

 

 

FEKETE PÖTTY ALGA: Igen ellenálló algafaj, amely a medence felületéhez és padlójához tapad. Nevét onnan kapta, hogy apró, fekete színű alga-pöttyöket, foltokat képez. Minél tovább van jelen a medencében, annál nehezebb és időigényesebb az eltávolítása.

Megoldás: A megjelenés pillanatában kezdje el a kezelést! Kefélje le alaposan, és használja ALGAGÁTLÓ KÉSZLETÜNKET FEKETE ALGA ELLEN.

 

 

 

RÓZSASZÍN NYÁLKA: jellemzően a létrák, lépcsők, medencevilágítások, szkimmerek és egyéb rossz 

vízkeringésű helyek környékén jelenik meg, már azelőtt, hogy ténylegesen láthatóvá válik a falakon. Alapvetően nem alga, hanem baktérium-tenyészet, nevét színéről és arról kapta, hogy a felületet csúszóssá, nyálkássá teszi. A falakról könnyen lekefélhető. A „rózsaszín foltosodástól” úgy különböztethető meg, hogy a rózsaszín nyálka súrolással eltávolítható. Mivel sok helyen megtelepedhet, ellenőrizze a lámpatesteket, a létra alatti felületeket, lépcsőfokokat, szűrőket és a műanyag csatlakozásokat.

 

Megoldás: Először kefélje le alaposan, majd használjon ACTIBON-t sokkszerűen, a továbbiakban pedig hetente adagolva.

 

 

 

 

ALGAÖLŐ SZEREK:

ALGI-CID: kvaterner-ammónium hatóanyagú, széles spektrumú algaölő folyadék. Részletes információt a linkre kattintva talál.

CHLORALGIN: benzalkónium-klorid alapú szer kvaterner ammóniumos kiegészítővel. Általános algaölő folyadék.

ALGA-SOKK P: az algásodás helyi kezelésére, a granulált készítményt rászórva az algás felületre gyors hatást érhetünk el. Adagolása kézzel, porszívózás előtt az algás felületre közvetlenül szórva. A medence a sokkolás ideje alatt nem használható.

ACTIBON: felgyorsítja és megkönnyíti az oxidáló szerek, pl. klór, bróm és oxigén hatását. Megakadályozza a zöld és sárga algák és a rózsaszín baktériumok növekedését.

 

 

MI A KÜLÖNBSÉG A PIACON KAPHATÓ ALGAÖLŐ SZEREK KÖZÖTT?

Alapvetően az alábbi típusokba sorolhatók:

Klór alapú szerek: ezek az algák egy részénél hatástalanok, rendszerint kiegészítő vegyszerezésre van szükség

Benzalkónium-klorid alapú szerek: a piacon nagy mennyiségben és alacsony árkategóriában kapható algaölő szerek, melyek hatás-spektruma nem túl széles: bizonyos algákra ugyanúgy nem hat, mint a klór.

Kvaterner-ammónium alapú szerek: rendkívül széles spektrumú algaölő készítmények, ennek megfelelően a magasabb árkategóriába tartoznak, ám hatékonyságuk jóval meghaladja az előző típusba sorolt szerekét.

Vegyes alapanyagból összeállított szerek: valamilyen arányban mindkét típusú algaölő szert tartalmazza, áruk a kvaterner-ammónium mennyiségének növekedésével arányban nő. (minél drágább, annál több benne a kvaterner-ammónium)

 

RÁADÁS: Mi lehet az oka annak, hogy többszörös sokkolás és folyamatos algamentesítés ellenére sem tűnik el az alga a vízből?

A foszfátok jelenléte a vízben fontos szerepet játszik az algák növekedésében, táplálkozásában. Amennyiben a foszfátszint a vízben 100 mikrogramm/liter fölé kerül, megkezdődnek az algásodási problémák. A foszfátszintet mérőcsíkkal lehet ellenőrizni, vagy laboratóriumban bevizsgáltatni. 400 mikrogramm/liter feletti foszfátszint esetén az algamentesítést azzal kell kezdeni hogy a foszfátszintet 0-ra csökkentjük. Az esetek mintegy 50 %-ában ez a kezelés minden egyéb szer nélkül megoldja a problémát. A foszfátszint csökkentésére két termékünk alkalmas, melyek alkalmazásáról a linkre kattintva bővebben olvashat: DINAX FOSZFÁT MÍNUSZ EXTRA vagy DINAX FOSZFÁT MÍNUSZ NORMÁL (folyadék).

 

Közüzemi medencék algásodási problémáinak megoldásához keressen bennünket e-mailben vagy telefonon.

 

Letölthető verzió: Algásodási problémák

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk

Kedves Ügyfeleink!

 

Webáruházas rendeléseket a július és augusztusi hónapban kizárólag futárszolgálattal történő kiszállítással tudunk fogadni.

Személyes átvétel esetén várjuk Önöket üzletünkben. Vásárlásaikat a készlet erejéig tudjuk kiszolgálni.

Megértésüket köszönjük.


2021_07_havi_akcio_fejlec