Dinax
dinax@dinax.hu
Kosár Belépés Regisztráció

WebáruházLAKOSSÁGI VÍZVIZSGÁLATI INFORMÁCIÓ


Letölthető verzió (pdf)

Vízvizsgálat folyamata: 

  1.  Mintavétel a vizsgálni kívánt vízből
   -  saját mintavételezéssel:
    ebben az esetben Ön behozza hozzánk a vizsgálandó mintát (a mintavételezéssel kapcsolatos tudnivalókat lásd lejjebb)

    

  2. Mintavételi jegyzőkönyv kitöltése: A jegyzőkönyvet lehetőleg a mintavételezéskor kell kitölteni, erre használja a holnapunkról letölthető formanyomtatványt: MINTAVÉTELI JEGYZŐKÖNYV. Amennyiben a jegyzőkönyv kitöltéséhez segítségre van szüksége, a minta leadásakor ügyfélszolgálatunkon kiegészítjük a hiányzó adatokat. A mintavételi jegyzőkönyv kíséri a mintát; tartalmazza a megrendelő nevét, elérhetőségét, a vízminta jellegét és a kért vizsgálatokat is.

  3. A minta átadása a Dinax Kft-nek, a vizsgálat díjának kiegyenlítése

  4. A minta vizsgálata

  5. A jegyzőkönyv elkészítése

  6. Igény esetén vízkezelési javaslat megírása

  7. jegyzőkönyv és a javaslat átvétele, vagy megküldése az ügyfélnek. A jegyzőkönyvet a normál ügyintézés során e-mailben küldjük el Önnek. Kérésére postázzuk. Az elkészült jegyzőkönyvet átveheti személyesen is üzletünkben. Az eredményekkel kapcsolatban igény szerint ingyenes szaktanácsadást nyújtunk, melyre előzetes időpont-egyeztetés szükséges.

A vízvizsgálat átfutási ideje átlagosan a minta leadásától számított 7 munkanap.

  

Jellemző vízvizsgálati típusok: 

 Természetesen a fentieken túl egyéb vizsgálatokra is van lehetőség, a paraméterek felsorolását itt találhatja meg, vagy érdeklődjön ügyfélszolgálatunkon! (06-1-403-0937)

 

Mintavételezéssel kapcsolatos tudnivalók:
Szükséges mintamennyiségek:

 • Kémiai vizsgálathoz (pl. kútvíz, medencevíz stb.) 
  másfél liter sima víz: tiszta, lehetőleg nem szénsavas ásványvizes flakonban

 • Vas- és mangánvizsgálathoz
  fél liter tartósított víz: jellemzően a kútvíz-vizsgálatkor szükséges. Mindenképpen javasoljuk azokban az esetekben, amikor kútvízzel szeretné medencéjét feltölteni! 
  Ilyenkor minden esetben a Dinax Kft. által biztosított, konzerváló anyagot tartalmazó műanyag flakonban is hozzon vízmintát! (Vigyázzon, hogy a flakon tartalma ne folyjon ki, továbbá olvassa el figyelmesen a címkén található információt!) Ettől eltérő esetben a vas-, mangán tartalomra vonatkozó vizsgálat nem szolgáltat valós eredményt.


Mintavétellel kapcsolatos információk:
Annak érdekében, hogy a hozott vízminta vizsgálata minél reálisabb eredménnyel szolgáljon, kérjük, hogy a mintavételezésnél az alábbiakat vegye figyelembe:

 • Kútvíz esetén: 
  A mintavétel előtt el kell távolítani a kútban lévő pangó vizet annak érdekében, hogy új, friss rétegvízből vehessük a mintát. (Addig kell szivattyúzni a vizet a kútból, míg a kút rendszerében levő víz legalább kétszer-háromszor ki nem cserélődik.)
 • Medencevíz esetén: 
  Lehetőleg szénsavmentes ásványvizes palackot öblítsen át háromszor a medencevízzel. A negyedik megtöltésnél vigyázzon, hogy lehetőség szerint a palack szája kb. 20 cm-rel a víz alatt legyen. A csordultig telt flakont alaposan zárja le. (Fontos, hogy ne maradjon levegő a palack tetején.) Figyelem! Ha vas- és mangántartalmat is kíván vizsgáltatni a medencevízből, akkor a fenti módon kiöblített ásványvizes palackból töltse át a címkén jelzett mennyiséget a tartósított flakonba. A tartósítószert tartalmazó flakont semmiképpen ne merítse bele a medencébe!
 • Minta kezelése, tartósítás:
  A tartósítószert nem tartalmazó vízmintákat a Laboratóriumba szállításig lehetőség szerint hűtve kell tárolni (hűtőtáska). Mivel a minta feldolgozását a mintavételtől számított lehető legrövidebb időn belül meg kell kezdeni, kérjük, hogy a vízvételt követően minél hamarabb adja át nekünk a vizsgálatra szánt vizet.
 • Dokumentáció:
  Lehetőség szerint a mintavételezéskor jegyezze fel a minta származási helyét, a kút talpmélységét, a vízhozamot, a hőmérsékletet, a mintavételi dátumot, és minden nem szokványos körülményt is. 

Mintaátadás-átvétel:

 • Mintavétel: 
  Mivel a minta feldolgozását a mintavételtől számított lehető legrövidebb időn belül meg kell kezdeni, kérjük, hogy vízvételt követően minél hamarabb adja át nekünk a vizsgálatra szánt vizet.

 • A tartósítás nélküli vízminták leadási ideje: 
  Hétfőtől-szerdáig 9-16 óráig. Ettől eltérő időpontban nem tartósított vízmintát nem áll módunkban befogadni.
 • Tartósított minták leadási ideje: 
  hétfőtől-péntekig 9-16 óráig.

 

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk